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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS #1 (10-12-12) 
 

1. Poly Pharmacy - 4 or more prescriptions, any type.  You are specifically saying prescriptions, and 
including “prescriptions” for OTC.  Most patients that take OTC drugs do not have prescriptions for 
them.  For instance, they just add vitamins, allergy meds, etc on their own without a 
“prescription”.  Is it correct in that it is meant to only be those that the doctor has prescribed (such 
as aspirin 81mg)?   

 
Correct. Most medications ordered by physicians are available only by prescription.  However, at 
times a physician may prescribe a medication that is available OTC.  When the patient takes the 
physician prescription for an OTC medication to the pharmacy to be filled, the “prescription” would 
be counted because it has been “prescribed” by a physician.  

 
2. Aftercare codes?  Do they “count” as a medical diagnosis?  What about other V codes such as status 

of VXX.XX?   Does “Medical diagnosis” mean each disease, as some diseases may have multiple 
codes, such as Late effects, DM manifestations, Pressure Ulcers? 

 
Aftercare codes and other V codes are related to a medical diagnosis and would NOT count.  These 
are generally describing or adding more in depth information to the medical diagnosis. 
 

3. While it is good practice to conduct a fall risk assessment at recertification, M1910 isn’t included in 
the OASIS-C recertification assessment. Is it acceptable for an agency to change the time points for 
conducting the fall risk assessment to SOC and ROC?  
 
It is up to each agency to meet the CMS requirements and their own agency policies when to 
conduct a fall risk assessment. We suggest using the MAHC 10 at the determined appropriate 
time/s. 
 

4. We of course will most certainly give credit where credit is due and I understand that we are not to 
change the content of the tool but does this only refer to the required core elements? 

 
Correct. The validation study was conducted on the 10 core elements of the fall risk assessment 
tool.   
 

5. Diagnosis section…. Does it include psychiatric diagnoses?  
 

Yes. Psychiatric diagnoses are considered medical diagnosis. 
 
 
 



 
 
 
 

6. Is the MAHC-10 tool validated to be used for Long Term Care? 
 
No.  The OASIS-C Guidance manual states: “The multi-factor falls risk assessment must include at 
least one standardized tool that 1) has been scientifically tested in a population with characteristics 
similar to that of the patient being assessed (for example, community-dwelling elders, 
noninstitutionalized adults with disabilities, etc.).”  The MAHC-10 tool was tested in community 
dwelling elders only. 
 

7. Do we have an official acceptance from Medicare that we could use this validated tool as a risk for 
falls assessment on Oasis?  

 
 CMS does not “endorse” any tool and leaves it up to the agency to determine if they are using a 
standardized, multi-factorial, validated tool. 
 
Related to OASIS item M-1910, the OASIS-C Guidance Manual specifically states: “The multi-factor 
falls risk assessment must include at least one standardized tool that 1) has been scientifically tested 
in a population with characteristics similar to that of the patient being assessed and shown to be 
effective in identifying people at risk for falls; and 2) includes a standard response scale. The 
standardized tool must be both appropriate for the patient based on their cognitive and physical 
status and appropriately administered as indicated in the instructions.” It further goes on to say: “An 
agency may use a single comprehensive multi-factor fall risk assessment tool that meets the criteria 
as described in the item intent.” 
 
And, as has been CMS’ response in the past, “it is the agency’s responsibility to determine if the tools 
they are considering for the OASIS-C M item best practice assessments meet the requirements as 
detailed in Chapter 3 of the OASIS-C Guidance Manual.” 
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